Политиците са прословути със способността си да дават обещания, които не могат да спазят.

В американския щат Илинойс обаче някак си успяха да надминат дори и себе си. Така Илинойс е на път да се превърне в първия американски щат в историята, чийто кредитен рейтинг може да бъде понижен до ниво junk (боклук).

Финансовият колапс в Илинойс е в резултат от социални плащания в размер, който щатът не може да си позволи.

След десетилетия на лош мениджмънт, сега местните власти трябва да мислят за 15 млрд. долара неплатените задължения и немислимите ¼ трилиона долара дълг към бъдещите пенсионери в рамките на административната единица, част от 50-те щата на САЩ.

Бюджетната криза предизвика местните управници да вдигнат данъците върху имотите на толкова високо ниво, че населението да живее в постоянно затруднение. Ситуацията е толкова зле, че се обмисля съкращаване на продажбите на билети за местната лотария, тъй като, ако някой спечели, властите няма да могат да изплатят наградата.

Положението може да стане още по-лошо, ако управата не пристъпи към някои бюджетни компромиси. Новата финансова година вече започна, а местното правителство така и не успя да постигне споразумение за размер на разходите.

Това е третата поредна година, в която 5-ият по големина щат в САЩ стартира нов период, без да спазва разписаните по конституция параметри на вътрешния си бюджет, пише CNN.

„Илинойс стигна дотук, след като игнорираше дългосрочните последствия, произлизащи от краткосрочни решения”, казва Лоурънс Мсал, президент на Civic Federation - организация, наблюдаваща състоянието на бюджета.

Бюджетната криза влияе негативно на социалните услуги, които разчитат единствено на финансиране от щатския бюджет.

„Най-уязвимите граждани на Илинойс бяха ударени най-много”, казва Мсал.

Бомба със закъснител за 251 млрд. долара

Фискалните проблеми на Илинойс датират още от осемдесетте години на миналия век, като отговорност за тях носят политици и от двете партии.

Най-големият проблем днес в щата е назряващата пенсионна криза. По-често отлагайки проблема, отколкото работейки по него, властите продължават да удовлетворяват исканията на мощните местни работнически профсъюзи.

Според изчисления на кредитната агенция Moody’s, Илинойс страда от недофинансиране на пенсионната си програма в размер на 251 млрд. долара.

За сравнение, това е повече от общата пазарна цена на четирите най-големи компании в щата: Boeing, Caterpillar, Inited Continental и Allstate.

По думите на Тед Хамптън от Moody’s, липсата на достатъчно средства за пенсии е причинена от хроничната тенденция да се отлага вземането на важни решения. А последното би било важен фактор в това дали кредитната агенция ще понижи рейтинга на щата до junk.

По думите на експерта, местните власти разглеждат пенсионния фонд като средство за осигуряване на фискална подкрепа при нужда.

Освен това, щатът редовно отлага плащания поради подценяване на необходимостта от осъществяване на разходи.

„Всички тези проблеми идват от управленски и мениджърски слабости”, казва Хамптън.

Това, разбира се, е учтив начин да се каже, че политическите лидери имат най-гопямата отговорност за разбитата финансова система на Илинойс.

Пропуснати възможности през 1995 г.

Според експертите, повратната точка може да се окаже 1995 г. Тогава Илинойс вече има една от най-лошо финансираните пенсионни системи в САЩ.

Тогавашните политически лидери вземат решение да приложат 50-годишен план, който цели да осигури финансирането на пенсионната система в размер до 90%.

Планът обаче се оказва не особено успешен. Вноските към пенсионната система са на твърде скромно ниво, а щатът не предприема никакви трудни решения, като увеличаване на данъците или съкращаване на разходите, за да изведат бюджета на правия път.

„Това беше един от най-великите примери за извъртане, предприето от политическата система”, коментира Ралф Мартайър, директор на Центъра за данъчна и бюджетна отговорност.

Вместо реформи, тогава бе възприета практиката за перманентно недофинансиране на пенсионната система, увеличавайки дефицита с 45 млрд. долара, посочва Мартайър.

Илинойс е известен и с използването на трикове за прикриване на нивото на фискалните си проблеми.

Според Диана Рикърт, както републиканците, така и демократите са твърдели, че ще постигнат сделка за балансиран бюджет, въпреки че са знаели, че това не е възможно. Така се е стигнало до парадокса Илинойс да функционира над година без реално да е постигното споразумение за бюджета.

За добро или лошо, дори и политиците да постигнат разбирателство относно параметрите на бюджета на щата, навярно това няма да е достатъчно да ги спаси от кредитна оценка junk.

Moody’s и S&P Global Ratings вече индикираха, че провал по новия бюджет ще означава намаляване на кредитния рейтинг. Ако това се случи, нещата в Илинойс може да станат дори по-сурови, като мисълта за фалит ще стане все по-реалистична. Достъпът до кредит на Илинойс ще се оскъпи още повече поради лошата кредитна оценка, което ще вкара щата в спирала, от която трудно се излиза.

Експертите се надяват, че винаги има шанс за решение за бюджета в последната минута, но годините на лошо управление не дават голяма надежда, че Илинойс ще успее да избяга от негативния кредитен рейтинг.