Населението на Арканзас Сити възлиза на почти 13 000 души

Арканзас Сити се намира в щата Канзас, САЩ. Разположен е на кръстопът между реките Арканзас и Уолнът в югозападната част на страната. По данни от 2010 г. населението на Арканзас Сити възлиза на почти 13 000 души.

Климатът в Арканзас Сити е влажен субтропичен. Летата са горещи, с чести валежи, а зимите са меки.

Арканзас Сити се определя като голям промишлен център за щата Канзас. Сериозна производствена дейност развива заводът за обработка на месо Крийкстоун Фармс Премиум Бийф, в който работят над 700 души. През март 2011 г. в града отвори врати голяма и модерно оборудвана болница.

Историята на Арканзас Сити има своята мрачна страна. През 20-те години на миналия век в Арканзас Сити действа активна група на Ку Клукс Клан. Тя обикаля из цял Канзас и раздава “правосъдие” до 1927 г., когато жителите на Арканзас Сити успяват да изгонят членовете й от града си.

Сред най-големите гордости на Арканзас Сити е фестивалът Аркалала. Той означава много за жителите на града. Фестивалът се провежда през октомври всяка година, но обществеността на Арканзас Сити започва да се подготвя за него още от февруари. Аркалала е тематичен фестивал, който радва малки и големи. На него се организират надяждания с бургери и палачинки, кучешки изложби, карнавали, семейни и училищни реюниъни, надбягвания и други най-различни забавления.

Археологическите проучвания показват, че в миналото територията на днешния Арканзас Сити се е обитавала от индианско племе, което наброявало 20 000 души. Първата експедиция, която попада в този район е на испанския губернатор на Ню Мексико дон Хуан де Онате, който търси мистериозния град от злато, описан в легендите. Пътешественикът пристига тук през 1601 г. Дон Хуан де Онате и войниците му попадат на най-голямото индианско селище в цяла Америка. В записките си Онате отбелязва, че селището се простира на цели 5 мили и не прилича на нищо, което е виждал по време на странстванията си.