Кливланд е обявен за "най-скапания" град в САЩ

Стоманолеярна в индустриалната част на Кливланд.

© Associated Press

Стоманолеярна в индустриалната част на Кливланд.

Кливланд в щата Охайо оглави годишната класация на сп. "Форбс" за "най-скапан град на Америка.


Наричан още Грешката край езерото, разположеният на брега на езерото Ери град е "отличен" заради голямата безработица, високите данъци, негодната за пиене вода, корупцията на администрацията и "безнадеждно слабите" спортни отбори.


Класацията е направена за трети път, но Кливланд отдавна има лоша слава, допълва изданието. През 1969 г. минаващата през него река Куяхога се подпали заради огромното замърсяване на водата. През 1978 г. градът стана първият в историята на САЩ от Голямата депресия насам, обявил банкрут. За капак на всичко никой от местните отбори не може да донесе радост на запалянковците си.




За последните 5 години Кливланд е бил напуснат от 71 000 жители, а населението му се е свило наполовина за изминалите 50 години.


В интерес на справедливостта има и няколко лъча на надежда, допълва "Форбс". Центърът на града преживява възраждане през последните 15 години благодарение н атри нови стадиона за американски футбол, баскетбол и бейзбол. Клиниката в Кливланд е една от най-добрите в САЩ и най-големият работодател в североизточната част на щата. До три години вероятно ще заработи и казино комплекс.


Класацията е съставена на базата на 9 показателя, включително престъпност, замърсяване на околната среда, време за пътуване до и от работа и постижения на местните отбори през последните 2 години.


Тази година в списъка са попаднали 200 от най-големите градове в страната с население над 245 000 души.


Други имена в класацията са Мемфис (3-о място заради престъпност и корупция), Детройт (4-о място заради рухналото автомобилостроене), Флинт, щата Мичиган (5).


В челото обаче са и градове като Чикаго (10) и Ню Йорк (16) заради вдигнатите ставки по местните данъци, скъпите забавления и мъчителното пътуване през задръстванията.


Миналата година "най-скапаният" град на Америка бе Стоктън, щата Калифорния, но тогава списъкът бе от 150 града. Тази година Стоктън е на второ място заради продължаващия сериозен проблем с безработицата и престъпността.